Na výběru pracovní desky do kuchyně toho záleží mnohem více, než možná tušíte. A měli byste si dát na takovém výběru záležet o to více, oč více času trávíte v kuchyni vařením. Anebo ještě lépe, čím více si chcete kouzla s potravinami užívat, a čím méně se chcete na případné poškození kuchyně ohlížet, tím kvalitnější si zvolte pracovní desku.
Skutečnou kvalitu vám při vaření přinese v první řadě kámen. Kámen je velice ušlechtilý materiál, který nejen dobře vypadá, ale také toho mnoho vydrží. A právě v kuchyni vypadá na první pohled báječně. Bohužel, jeho cena není zanedbatelná, ale všichni ti, kteří žádají krásu a dokonalost ve všech ohledech, nemohou zvolit jinak. Tím spíše, že se jim taková investice z dlouhodobého hlediska vyplatí. Důvodem je především to, že kamenná pracovní deska vás bez nejmenších nesnází přežije. Vydrží vám v nezměněné podobě dlouhá léta, a to i v případě, kdy se k ní nebudete chovat příliš šetrně. Nicméně z dlouhodobého hlediska vás možná mnohem více zajímá to, zda kamenné desky a obklady nevyjdou po několika letech z módy. Tak na takovou otázku si můžete klidně odpovědět záporně. Přírodní materiály obecně jsou nadčasové a vysoce žádané v každém desetiletí. A jisté je, že tomu tak bude i nadále.
Pojďme si blíže popsat, co můžete s takovou kamennou pracovní deskou podnikat:
Ať už si vyberete kámen přírodní anebo ten umělý, tak v obou případech bez rozdílu na nich můžete klidně krájet bez použití dřevěného prkénka. Pokud často porcujete maso, nemusíte se obávat dokonce ani úderů sekáčkem přímo do pracovní desky – a je vám jistě jasné, že takovou odolnost u jiného typu materiálu nenajdete. Nicméně pokud si zvolíte kámen umělý – ten technický, tak toho na něm můžete nevázaně podnikat ještě mnohem více. Přírodní materiály bývají do velké míry citlivé k výrazným barvám a pachům a k prudkým změnám teploty. Ovšem využití technického kamene nic takového neomezuje.